Nieuws

Omarm vrijheid

PZC  - Nico Out

De Kunst- en Cultuurroute Middelburg bestaat 20 jaar. Reden voor diverse activiteiten waaronder een tentoonstelling in de kloostergangen en crypte van de Middelburgse Abdij.

 Verrassend komt Hanny Mallekote voor de dag. Zij maakt hoeden en reflecteert in haar bijdrage op de herkomst van de materialen die op de markt zijn. De drager van haar werk is een plexiglas plaat. Zij stempelde grafische vormen op het papier, afdrukken van het materiaal dat zij gebruikt voor het maken van haar hoeden. 

Door cirkelvormige openingen in het papier zie ik afbeeldingen van textielfabrieken waar volwassenen en kinderen onder onmenselijk omstandigheden werken. Vrijheid en verantwoordelijkheid horen bij elkaar. Daar trekt ‘de markt’ zich weinig van aan. Hoeveel winkels en webshops kunnen garanderen dat hun waar echt mens- , dier- en milieuvriendelijk is geproduceerd? 

20 jaar Kunst en Cultuurroute Middelburg

Jubileumtentoonstelling “20 jaar Kunst en Cultuurroute Middelburg” in de Abdij te Middelburg, gedurende de periode 1 t/m 18 augustus op donderdag t/m zondag van 11:00-17:00. Vrije entree.

Kunstfietsen in Middelburgs vesten

Van 23 juli t/m 20 sept.  

20 jaar Kunst-en Cultuurroute Middelburg en 5 jaar Kunst Fietsroute Middelburg.

Ludieke aandachtstrekker met 5 drijvende kunstobjecten (“kunstfietsen”) in de Middelburgse vesten. 

Kunst Fietsroute Middelburg

Op september 14 en 15 sept. van 11.00 tot 17.00 u de Kunst Fietsroute Middelburg. Het jubileumthema is "Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen”. U kunt fietsend (met de auto mag ook) een route afleggen en meer dan 30 kunstenaars bezoeken die buiten de veste van Middelburg werken. Ook Atelier Hoed Gezien is te bezoeken heeft dat weekend 6 gastkunstenaars. Vrije entree op alle locaties.

20 jaar Kunst en Cultuurroute Middelburg

Al twintig jaar gonst en bruist het in Middelburg op de 1e zondag van de maand van levendigheid, want dan is het  Kunst- & Cultuurroute. 

Ieder 1e zondag van de maand gaan de deuren van ateliers, galeries en musea wagenwijd open. Kunstliefhebbers worden getrakteerd op een keur van technieken, kunststijlen en nieuwe trends. En altijd is er iemand in de buurt die daar wat van vertellen kan.

Zo’n Dag in Middelburg is een feestje. En dat al 20 jaar. Dus dat wordt goed gevierd.

Het feestprogramma start op 2 en 3 februari met Zeeuwse Gasten en loopt het hele jaar door.

Een hoogtepunt is de overzichtstentoonstelling van 1 t/m 19 augustus in de Kloostergangen en Crypte van de Middelburgse Abdij.

Kijk voor acuele informatie en mooie foto's op www.kunstroutemiddelburg.nl 

Video
Een video over atelier Hoed Gezien van UCR student Ivar Troost

Video van UCR studenten

This video is part of the educational Mapping Resources series, an exploration of who makes what in Zeeland, The Netherlands. The video portraits are tentative visual answers to the questions: What is being made, how, and with which means? What type of value does this making activity generate? Mapping Zeeland is a project of Art & Design Practice, a new study track at University College Roosevelt.

This video is about the in-home workshop "Hoed Gezien" in Middelburg, which is run by the masterful hat designer Hanny Mallekote. Through her work she is adding meaning and activity to Middelburg

Trugkieke Omroep Zeeland

Samen leiden wij vakmensen op

Je had dameshoeden, herenhoeden, kinderhoeden, flaphoeden, gleufhoeden, hoge hoeden… Je had Jan met de Pet en chique lui met een hoge zijden. Er waren hoedenmakers en hoedenwinkels. En toch is de hoed uit het straatbeeld verdwenen. Jammer toch, want zo verdwenen ook de bijzondere gebruiken: de rand van je hoed aantikken om te groeten, je hoed afzetten uit respect. Ouderwets? Alleen geschikt voor suffe oude oma’s? Onpraktisch op de fiets en met veel wind? We gaan hoedjes passen want wij vinden het tijd voor een revival!

Bekijk de uitzending op www.omroepzeeland.nl / Trugkieke 22 december 2017